De Wijngaardsberg

GESCHIEDENIS

De oudste wijngronden van Nederland? De flanken van de Wijngaardsberg in het Limburgse Ulestraten! Al in 968 stonden hier druivenstokken, langs de Romeinse weg van Meerssen naar Hunnecum. De wijngaarden bestonden tot 1800 en in 2002 keerden ze terug. Al snel bleek waarom men vroeger juist dít plekje voor wijnbouw koos.

Wijnbouw in Limburg is eeuwen oud, vermoedelijk al gebracht door de Romeinen. Het oudste bewijs van wijnbouw in Limburg – en daarmee ook van Nederland – komt uit 968. De Frankische koningin Gerberga woont dan in Meerssen en schenkt bezittingen in de streek aan de Abdij van Reims, waaronder haar wijngaarden op de Wijngaardsberg. Benedictijner monniken uit de Champagne komen naar Meerssen, stichten de Proosdij en gaan de wijngaarden bewerken.

Rond 1500 wordt het kouder, de kleine ijstijd begint, wijnbouw krijgt het moeilijk en blijft alleen bestaan op de beste plekjes, waaronder de Wijngaardsberg. Maar in 1800 wordt ook die wijngaard gerooid als de Franse bezetters de Proosdij opheffen en de monniken naar Duitsland vluchten. De schroefspindel van de oude wijnpers hebben we nog en in het bos van Waterval zijn de oude terrassen nog zichtbaar.

 

Sinds begin 19e eeuw wordt het weer warmer. Maastricht heeft tegenwoordig het klimaat van Dijon, hoofdstad van de Bourgogne, in de jaren ’70. Warm genoeg voor mooie wijn dus. In 2002 keert de druivelaar terug op de Wijngaardsberg. Eerst nog bescheiden, een halve hectare met Pinot Gris en Auxerrois. Dat gaat goed en de wijnen van Domein de Wijngaardsberg vallen al snel in de prijzen. In 2008 wordt flink uitgebreid met 1,5 hectare Pinot Noir en Chardonnay. In 2010 volgt een spectaculaire terrassen wijngaard met Pinot Gris en in 2013 wordt er nog meer Chardonnay en Pinot Noir aangeplant. Het domein is nu 3 hectare groot.

WIJNLAND LIMBURG

De Romeinen wisten het al, monniken in de middeleeuwen ook, wij ontdekken het nu opnieuw: Zuid-Limburg is gemaakt voor wijnbouw. Het klimaat, de hellingen, een bodem die zo uit de Champagne of de Bourgogne lijkt te komen. De ideale omstandigheden om wijn te maken die uitblinkt in frisheid, elegantie en aroma. Laat u verrassen door Limburgse wijn.

De kwaliteit van wijn hangt af van druivenras, wijnmaker, bodem, ligging en klimaat. De laatste drie samen noemen we het terroir. De wijnboer kan zijn druiven kiezen en de wijngaard optimaal bewerken. Maar het terroir, dat is niet te veranderen, daar moet je geluk mee hebben. En dat hebben ze hier in het Mergelland!

De bodem is hier uniek in Nederland: een teellaag van löss op een ondergrond van een krijtsteen (mergel). Löss werd na de laatste grote ijstijd door de wind afgezet, is lekker luchtig, warmt snel op en geldt als een van de beste grondsoorten voor wijnbouw. De kalkrijke mergel zorgt voor frisse zuren en een fijne tinteling in de wijn. Op de Wijngaardsberg vinden we in de ondergrond ook nog oude Maaskiezel en het Zand van Waterval. Een complexe ondergrond waar de wijnbouwers heel blij mee zijn.

De Zuid-Limburgse hellingen zijn heel belangrijk. De zonnestraling wordt gebundeld, er is natuurlijke drainage (druiven houden niet van natte voeten) en ze beschermen tegen late nachtvorst: de koude lucht kan naar het dal zakken.

Het klimaat in dit zuidelijkste stukje Nederland werkt goed mee. De temperaturen in Maastricht zijn vergelijkbaar met de Moezel. ’s Nachts koelt het door de landinwaartse ligging lekker af. Dat is een groot voordeel bij de rijping en zorgt voor frisse, fruitige en aromatische wijnen.

Limburgse wijnboeren kiezen bijna allemaal voor de kwaliteit van klassieke rassen. Ook Domein de Wijngaardsberg: Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay en Auxerrois. Prachtige druiven die zich al eeuwenlang bewijzen in Bourgogne, Champagne en Elzas.

WIJNMAKEN

Goede wijn ontstaat in de wijngaard, wat niet in de druiven zit kan de wijnmaker er ook niet uit halen. De stijl van wijn maken op De Wijngaardsberg is eenvoudig, transparant, ze willen een venster bieden op de wijngaard zelf. Geen foefjes en trucjes, wél heel nauwgezet en precies werken. Wijn maken in dienst van de natuur.

Dat een druif moet lijden ( “la vigne doit souffrir” ) is een fabeltje, voor gezond fruit is een gezonde wijnstok nodig. Maar al te makkelijk moet de stok het ook niet hebben. Niet te veel water dus en zeker niet te veel mest.

De stokken staan hier dicht bij elkaar en moeten dus diep wortelen. Tussen de rijen wordt juist meer ruimte gehouden, zodat zon en wind mooi bij de druiven kunnen. Zuinig met mest, alleen mineralen die met de geoogste druiven uit de wijngaard verdwijnen worden weer aangevuld. Het snoeihout blijft in de gaard, het wordt versnipperd en kan zo voedsel terug geven aan de stokken. De opbrengst wordt laag gehouden door elk trosje te halveren. Een hels karwei maar je krijgt zo wel de maximale concentratie in het sap.

In oktober wordt er geplukt!

Voor de witte wijn worden de druiven eerst ontsteeld en dan voorzichtig geperst in de hypermoderne, computer gestuurde pers. Het sap mag eerst klaren en dan gaan de gistcellen aan de slag. Na de gisting gaat de jonge wijn, nog troebel van rondzwevende gist, naar een ander vat. De Auxerrois en Pinot Gris rijpen in roestvast staal, de Chardonnay voor 50% op Franse eikenhouten barriques. Na 8 tot 16 maanden wordt er gefilterd en wordt de wijn gebotteld.

Rode wijn maak je door sap en schillen van blauwe druiven samen te vergisten. De rode kleur komt uit de schil, net als veel smaakstoffen. Sap en schillen worden voortdurend gemengd voor een optimale extractie. Als de smaak naar wens is worden de druiven geperst en gaat de wijn op vat om 16 maanden te rijpen. Voor de pinot noir zijn daarbij alleen de beste bourgondische barriques goed genoeg.

De monumentale boerderij.

 

    

De wijngaard en zijn eigenaar Jules Nijst.

 

De pluk......

 

......en de verwerking.

 

  

Rijping in staal en hout.

 

 

 

Binnen Nederland: bijdrage verzending 4,95€. Boven 50€ gratis! Ma-Vr vóór 12:00 uur besteld: verzending dezelfde dag!

Wijnen van oogstjaar 2018 van De Kleine Schorre en De Apostelhoeve zijn binnen! Probeer ze nu voordelig!

© 2017 - 2019 Wijn.WeWillDo.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Facebook (tracking cookie): Hiermee registreert Facebook gebruikers die de Webwinkel van WeWillDo bezoeken, om hiermee voor ons gerichter adverteren mogelijk te maken. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.